Ettårsjubileum för utdelningsportföljen

Ettårsjubileum för utdelningsportföljen

En utdelningsportfölj skapad som inspiration

För ett år sedan skapade jag en ny portfölj som läsare kunde följa via Nordnets Shareville.  Läsare kunde se innehållet i portföljen och kunde (om man följde portföljen) få notiser och email om när nya bolag köptes eller såldes. Jag brinner för att inspirera att komma igång att investera. En utdelningsportfölj där det flera, flera, flera gånger per år regnar in kassaflöde i form av utdelningar, tänkte jag måste vara en fin start för nya investerare. Känslan när utdelningarna stadigt strömmar in…. WOW!!! Det här fungerar!!

En maskin som producerar utdelningar

Från början var det tänkt att portföljen skulle innehålla flertalet svenska prefensaktier och täcka årets 12 månader med utdelningar. En maskin som sprutade ur sig utdelningar jämnt över året. När jag skrev om portföljen första gången kallade jag den för ”Preffmaskinen”. Läs inlägget här: Preffmaskinen.

En liten förälskelse

Efter ett tag började jag känna att jag ville ha en stadig utdelningsportfölj som en del av mina investeringsstrategier. I övriga strategier skyddar jag mig vid tillfällen mot börskrascher och lämnar delvis börsen. Läs mer här: Skyddsstrategin. I en utdelningsportfölj får jag tillfälle vid djupare nedgångar att nöta tillbaka utdelningarna i fina bolag till högre direktavkastningar. Jag gillade idén om att ha en portfölj där jag kunde njuta av börsnedgången, medan jag i andra portföljer står mestadels likvid tills skyddsstrategin bjuder in till dans igen.

Entré för bolag med ökande utdelningar

Då jag accepterade utdelningsportföljen som en egen långsiktig strategi och inte bara ett inspirationsexempel för läsare, började det klia i fingrarna. Jag ville ta in bolag där utdelningen på sikt kommer öka. Preferensaktierna har ofta relativt höga direktavkastningar (utdelningen i relation till priset på aktien) men har sällan ökande utdelning över tid. Som ett exempel på utdelningshöjning så höjde Castellum just sin utdelning med 15%. Tänk dig en dag… Om du skulle kunna leva på utdelningarna från din portfölj… När fick du ett lönelyft på 15% senast? Se bilden nedan för Castellums utdelning per aktie de senaste 10 åren.

Hur gick det sen?

Hur har det då gått för portföljen det senaste året? Börsen har varit svajig och haft en del ordentliga ras. I bilden nedan kan du se portföljen utveckling jämfört med index.

Jämförelsen är inte helt rättvis då portföljen (grön linje) jämförs med OMXS30 (grå linje). Tittar jag på SIX30RX (Six 30 Return Index) som även innehåller OMXS30 bolagens utdelningar så ska portföljens avkastning på +14,62% jämföras med en avkastning på +4,57% och inte +0,36% som visas för OMXS30 i bilden ovan.

Portföljen slog index senaste året

Inte alls illa. +14,62% mot index +4,57% senaste året. Dessutom i skrivande stund 3/3 stjärnor på Shareville*. På sikt tror jag att index kan prestera bättre än denna portfölj då den innehåller en hel del preferensaktier. Preferensaktierna ger stabilitet i orostider men kommer inte kunna följa med upp i nya långa uppgånsperioder. Det finns ingen anledning att handla upp preferensaktierna till höga höjder då utdelningarna inte kommer följa med upp. Preferensaktierna styrs istället av ränteläget och kan komma att sjunka i pris framöver vid ett högre ränteläge.
*De bästa 10 procenten: Användare med tre stjärnor har en portfölj med en riskjusterad avkastning som tillhör den bästa tiondelen av portföljerna på Shareville.

Portföljens innehav idag

I tabellen nedan kan du se vad det finns för innehav just nu i portföljen samt när utdelningarna från respektive innehav trillar in.

Aktie Inlösen Preferensaktie Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec
Akelius Residential Pref 375    x      x      x      x  
Alm Equity 120  x      x      x     x    
Annaly Capital Management, Inc  x      x      x     x    
Castellum     x           x      
Corem Property Group AB Pref 500  x      x      x      x    
Genova Property Group AB Pref 130    x      x      x      x  
Handelsbanken     x                  
Hemfosa Fastigheter  x      x      x      x    
Hemfosa Fastigheter pref 211,25  x      x      x      x    
K2A Knaust & Andersson Pref 325      x      x      x      x
Klövern 500  x      x      x     x    
Oriflame Holding   x      x     x      x  
Oscar Properties Holding Preferens 350   x      x     x      x  
Pegroco preferens 115 x      x      x      x    
Proact IT Group AB         x              
Realty Income Corporation x  x  x  x x  x  x  x  x  x x x
Sampo PLC A       x                
Sdiptech Pref 110      x      x      x      x
Tobin Properties Pref 110            x            x

OBS! SAS preferensaktie samt AGORA preferensaktie har köpts ut från börsen under året.

Läs mer om innehaven:
Annaly Capital Management, Inc
Hemfosa Fastigheter
Castellum
Realty Income Corporation
Oriflame
Handelsbanken

Happy investing! / Herr Flint1 thought on “Ettårsjubileum för utdelningsportföljen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *