Dags att skydda sig från börskrasch

Dags att skydda sig från börskrasch

Ni som följer mina portföljer på Nordnet Banks Shareville såg kanske att jag började sälja av i mitten av förra veckan (14:e November). Skyddsstrategin hade inte signalerat än på svenska börsen men jag upptäckte följande:

Bild 1. Tyska DAX index.

 

Bild 2. Engelska DJ UK index.

 

DAX är tyska börsindexet och DJ UK är det engelska börsindexet. Framförallt Tyskland men även UK ses som stora ekonomiska draglok i Europa. Båda börser har triggat skyddssignalen och Tyskland är någon procent från att officiellt vara i en björnmarknad. Man brukar säga att en börs gått in i en björnmarknad när den fallit mer än 20 % från sin topp under ett och samma år. Tyska DAX ligger på ca -19% från sin topp just nu.

Hur ser de andra stora ekonomierna i världen ut?

Hang Seng

Hang Seng omfattar 33 aktier som ska representera Hong Kong-marknaden.

Bild 3. Hang Seng index.

Dow Jones BRIC 50 India Subindex (USD)

Dow Jones BRIC 50 India Subindex (USD) Aktieindex består av aktier från de femtio största företagen i Dow Jones Global Index, verksamma i BRIC-länder (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, fyra stora, snabbt växande tillväxtmarknader).

Bild 4. DJ BRIC 50 India Index.

Dow Jones World Index

Hur ser Dow Jones världsindex ut?

Bild 5. DJ World Index.

 

Det ser onekligen lite surt ut i resten av världen där USA fram tills nu varit de som haft en stabil trend uppåt.

Svenska börsen har rört sig sidledes under en lång period vilket har gjort det lite smått frustrerande att vara investerad. I en sidledes marknad kan skyddsstrategin ge helt onödiga signaler när 50-dagars medelvärdet pendlar upp och ner bakom dagskursen. Så här såg svenska OMXS30-indexet ut fram till 9:e November 2018:

Bild 6. OMX Stockholm 30 index.

Svenska börsen har rört sig i en sidledes trendkanal senaste 2 åren där placerarna inte vågar ta ställning.  Ska man vara positiv eller negativ till framtiden? Lyssna på avsnitt #61 av Carnegie Banks Omvärldspodden för att höra hur den kände tekniska analytikern Johnny Torssell ser på läget. Börsen har rört sig i en kanal innanför stöd och motstånd:

Bild 7. OMX Stockholm index med stöd och motstånd.

 

Stödnivån ligger kring 1480. Efter att tagit ned risken i portföljerna hade jag ca 25% av Svenska indexfonder där jag äger dessa, t.ex PPM och tjänstepensioner. Det känns som skyddsstrategin är lite satt ur spel i denna frustrerande sidledes marknaden och jag ville invänta vad som händer vid det nedre stödet där marknaden vänt tidigare. November och december är normalt väldigt starka börsmånader enligt säsongsmönstret.

Igår small det och det med råge. Både stödet brast och skyddsstrategin triggade för OMXS30:

Signal att skydda sig från börskrasch
Bild 8. OMX Stockholm index med stöd, motstånd, MA50 och MA200.

Dags att skydda sig från börskrasch.

Nu får svenska indexfonder lämna portföljerna för ett tag och jag köpte in min parkeringsplats korträntefonden Spiltan Räntefond Sverige. Att börsen och fonderna finns innebär ju inte att jag alltid måste vara investerad i dem. I portföljer där jag äger enskilda aktier har en del aktier som fortfarande uppvisar styrka fått ligga kvar. I ett tidigare inlägg skrev jag om lärdomen jag fick under nedgångarna 2015-2016 om hur enskilda aktier och även hela branschindex kunde ånga på under nedgångsperioden. Det kanske kommer ett inlägg inom kort där vi kan titta på de olika branschindexen och hur de mår.

Det som skulle kunna rädda upp situationen just nu är väl att USA sätter fart och drar uppåt i en rasande takt. Det ser lite illa ut även i USA:

Bild 9. DJ USA index.

 

Bild 10. NASDAQ index.

 

Ny på börsen?

Att ha fått upp aktie- och fondintresse under de senaste 2 åren kan vara en plågsam historia och sett till grafen ovan (Bild 8) ligger man sannolikt minus. Jag påminner igen om att zooma ut. Mist inte intresset!

Totalavkastning (uppgång i kurser + utdelningar) de senaste 10 åren fram till dagens datum:

Det har varit ett jobbig period men det kommer långa sköna uppgångsperioder igen. Nu kan vi ju bara hoppas att det blir en riktigt djup börsnedgång så vi kan ”resetta” och starta om en ny börscykel.

 



2 thoughts on “Dags att skydda sig från börskrasch”

    • Hej David!
      Tack för att du tittat in och skriver en kommentar 🙂 !
      Det är SMA50 och SMA200 jag följer.

      På väldigt passiva portföljer som en Tjänstepensionsportfölj kan jag göra det så enkelt som att jag helt övergår till en korträntefond och sedan tillbaka till t.ex. Avanza Zero och Spiltan Investmentbolagsfonden (helt enkelt återigen investerad i aktier). DVS när SMA50 bryter upp över SMA200 går jag tillbaka in. Skulle vi få en nedrekyl i den starka upptrenden som påbörjats nu kanske jag fuskar med 1/3 när den rekylen ser ut att vara över.

      Jag vet inte om du hunnit läsa en del av mina andra inlägg men lärdomen jag fick under nedgången på -28% i OMXS30 2015-2016 var att flera bolag jag ägde knappt påverkades av nedgången utan de fortsatte sin resa uppåt. Jag fick en fin platt graf på min huvudportfölj under denna period (se bilden nedan) medan index kraschade nedåt, men med facit i han kunde jag behållit en del av bolagen.
      Portföljen

      Den lärdomen har gjort att jag nu agerat med att skydda mig men behållit en del av bolagen som inte sett ut att bryta nedåt. Ett par exempel på detta är BTS Group och Castellum. Detta syns i en av mina portföljer på Shareville.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *