Slipp leva på halva din lön.

Slipp leva på halva din lön.

”Skulle du klara av att leva på halva din lön? Det kan nämligen bli verklighet om du inte ser över din pension”

Jag fastnade för rubriken i Nordnets artikel:

Slipp leva på halva lönen

Jag tycker artikeln är en spark i baken att tänka på investerande och sparande. Det finns kanske de som känner att de är duktiga och sparar till pensionen. Men sparar du på ett vanligt konto med 0% ränta?

Inflationen urholkar ditt sparkapital

Riskbanken har som mål att hålla inflationen på 2% (läs mer: Riksbankens inflationsmål). Vad har det för effekt på det sparkapital du har idag om det står på ett konto utan tillväxt? En inflationstakt på 2% innebär att varorna ditt sparkapital ska köpa har ökat med 2%. Varan som kostade en krona kostar efter ett år 1,02 kr. Är du t.ex. 30 år idag och har 35 år kvar till pensionen (osannolikt att pensionsåldern kommer kunna hållas kvar på nivå 65 år) så kommer priset på varan ökat till 1,02^35 = 2 kr. Din sparade krona ligger dock kvar och kan nu bara köpa hälften mot vad den kan idag. Med andra ord. Ditt sparkapital kommer förlora 50% av sitt värde fram till pensionen. Skulle du ha en ränta på 2% per år skulle du hänga med inflationen. Men relativt inflationen har ditt sparkapital inte ökat i värde.

Kan ditt sparande förlora 93% av sitt värde på ett tryggt konto?

Lät detta skrämmande? Fundera då på bostadsprisutvecklingen där prisstegringen i många storstadsområden legat på 8 % per år de senaste 10 åren. Skulle ditt sparkapital vara ämnat för en kontantinsats och denna prisstegringstakt skulle fortsätta… Då skulle ditt sparkapital ha kvar (1/1,08^35) 6,8% av sitt värde, eller omvänt ha förlorat 93,2% av sitt värde och köpkraft.

Nu när börsen har varit stökig kan det det nog kännas extra frustrerande att om man investerar på börsen så kan man riskera att var med i en börskrasch och se sparkapitalet gå ner kraftigt i värde. Och har man det tryggt på ett sparkonto förlorar det långsamt sitt värde p.g.a av inflationen. Låt mig då påminna om denna graf som jag visade i inlägget ”Emotional rollercoaster”:

En bred svensk index fond (som följer SIXRX) har avkastat 11,2% per år de senaste 20 åren.

Fick du lite motivation att sätta dig in i sparande och investerande för att slippa leva på halva din lön vid pension?Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *