Castellum – Nytt tillskott till utdelningsportföljen

Castellum – Nytt tillskott till utdelningsportföljen

För alla utdelningsälskare därute tror jag Castellum är ett givet val i portföljen. Castellum är ett stort stabilt bolag inom fastighetssektorn med ett börsvärde på 37 Miljarder kronor i skrivande stund. De har en historik av stabila och ökande utdelningar.

Igår fick Castellum ta plats i portföljen. Jag har just fått upp en kreditlina mot portföljen. Detta skapar möjligheten av att lägga upp köpordrar till ett lägre pris än vad aktien för närvarande handlas för, utan att behöva ha sålt av andra innehav för att skapa saldo att köpa nya aktien med. Mer om fördelar och nackdelar med kreditlina eller belånad portfölj kommer i ett inlägg framöver.

Castellums utdelning är stabil och växande, se bild 1. Castellums kursresa är även den en trevlig syn, se bild 2. Till avkastningen i form av kurstillväxt ska läggas den årliga utdelningen för att förstå vilken totalavkastning Castellum gett aktieägarna.

Information från årsredovisningen 2017:

”Castellum har de senaste 10 åren presterat en totalavkastning på i genomsnitt 13,1% per år, varav direktavkastningen står för ca 4% och kursutvecklingen ca 9%, med för den svenska fastighetsbranschen måttligt risktagande. Den genomsnittliga utdelningstillväxten har under samma period uppgått till 7% per år. ”

En liten tanke för dig som investerare… Hur ofta får man en årlig löneökning på 7% per år? Välkommen till investeringarnas fantastiska värld!

Bild.1 Castellums utdelning sedan 2009.

Castellum Utdelning

Bild 2. Castellums kurshistorik sedan 1997.

Så här beskrivs Castellum kortfattat på Avanza:

”Castellum är ett fastighetsbolag med fokus mot kommersiella fastigheter i Storgöteborg, Öresundsområdet, Storstockholm, Mälardalen och Östra Götaland. Bolagets fastighetsportfölj består av 605 fastigheter med en total uthyrningsbar yta på 3 433 Tkvm. Fastigheternas värde uppgick till cirka 40 Mdr SEK och uthyrningsgraden var 88,7%. Fastigheterna ägs och förvaltas av de sex helägda dotterbolagen Eklandia Fastighets AB, Harry Sjögren, Fastighets AB Briggen, Fastighets AB Brostaden, Fastighets AB Corallen och Aspholmen Fastigheter.”

Årsredovisningar hittar ni här: https://www.castellum.se/investor-relations/arsredovisningar2/

Utdelningsportföljen är uppdaterad med det nya innehavet samt den nya utdelningen som sker 2 gånger per år.

Utdelningsportföljen kan följas på Shareville. Du kan kostnadsfritt öppna ett konto hos Nordnet för att komma åt och följa portföljer på Shareville: Öppna konto hos Nordnet (annonslänk).3 thoughts on “Castellum – Nytt tillskott till utdelningsportföljen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *