Corona Börskrasch

Corona Börskrasch

När denna Corona börskrasch började braka loss var jag i Thailand… Herr Flint fyllde jämt och Mrs Flint ville fira sin man Deluxe!

Innan avresa hade en del aktier börjat signalera sälj efter de indikatorer jag valt att följa i aktiva portföljer. Även om en del aktier låg i sälj läge valde jag att fylla på vid det första raset. Som många andra tänkte jag ”Oj vilken överreaktion… och oj vilket köpläge”. Se den röda pilen i bilden nedan.

Början av corona börskraschen

Jag satt på flygplatsen och fyllde på i ett par fina bolag. Dagarna efter kändes det som ett bra val. Men yaiiiiiks vad det rasade vidare efter det.

När det rasade vidare ner bjöds det på vad som kändes på många fina köptillfällen. En erfaranhet från tidigare börsnedgångar är dock att om det inte stannar av vid sin normala nedrekyl så brukar nedgången bilda en nedåtriktad trendkanal. Trendkanalen ritas genom så många kursdagars bottnar som möjligt samt så många kursdagars toppar som möjligt. Detta ger ett hjälpmedel att inte köpa för tidigt. En guidning till när det möjligtvis kan vara dags att köpa igen är när börsindex bryter upp ur trendkanalen:

Corona börskraschen fram till 19:e Mars 2020.

Grafen ovan är från idag (2019-03-19) och OMXS30 index stängde ovanför trendkanalen.

Detta ger mig en, till en början, kortsiktig köpsignal och jag är mer positiv till att börja fylla på de aktiva portföljerna igen. Jag är dock i detta läge medveten om att nya negativa nyheter kan innebära nya djupa kursfall i denna Corona Börskrasch.

Lösendag för optioner 20:e Mars

En annan spännande sak som inträffar imorgon den 20:e Mars är att det är optionslösen. Säljoptioner (PUT Options) kommer nu medföra transaktioner långt över dagens kurser.

Exempel:

En större aktör, institution eller privatperson har varit med Hennes & Mauritz resa upp. De vill låsa in den fina vinsten och garanterat kunna sälja för 190 kr, se bilden nedan. Om denna aktör innehar köpta sälj optioner med lösen den 20:e Mars och strike 190 kr, då måste säljaren av optionen köpa dessa aktier för 190 kronor även om kursen står i 113 kronor idag. Säljaren av optionen har tidigare fått betalt för detta åtagande.

Dessa transaktioner är säkert få i antal sett till den dagliga handeln men avståndet från kursen idag till nivåer där transaktion sker är stor så det är möjligt att det lyfter index en del. Här finns mer att läsa på och lära sig känner jag.

Hennes & Mauritz aktie under corona börskraschen

Corona Börskrasch på -34%

OMXS30 har rört sig från 1905 till 1261. Detta är ett börsfall på -34%. I bilden nedan visas Bull- och Bearmarknader för amerikanska börsindexet S&P500.

Tittar vi på olika börskrasher är vi just nu någonstans på snittet av vad en börskrash brukar erbjuda. Denna gång på rekordhög fart. Att sälja av i panik NU känns inte som en bra ide. Visst kan det gå ner mer, men vi kan också ha sett en botten. Jag är dock övertygad om att börsen står högre om 1 – 2 år än vad den står i idag även om vi har mer nedsida framför oss.

Låga värderingar

Som exempel på hur låga värderingar vi har fått se under Corona kraschen:

Björn Borg: P/E tal: 8. Direktavkastning: 12%.

Nilörngruppen: P/E tal: 4,7, Direktavkastning: 14,5%.

Köp i tjänstepensioner

I tjänstepensioner med väldigt lång sparhorisont har jag passat på att köpa små positioner i fina bolag efterhand som de gått ner i kurs. På så lång sikt är jag övertygad om att det blir en bra affär.

Samlar likvider

Jag passar på och stoppar autoinvesteringarna hos Lendify då jag gärna plockat hem dessa likvider och har dem redo för köp på aktiemarknaden. Läs mer om Lendify: https://www.herrflint.se/investera-via-lendify/ .

Även på Trine passar jag på att hämta hem den kassa som står där oinvesterad. Läs mer om Trine: https://trine.com/just-invested/925331 thought on “Corona Börskrasch”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *