Investera via Lendify

Investera via Lendify

Idag tänkte jag berätta om Lendify där jag varit aktiv som investerare i 3 år. Det har löpt på smidigt och jag är mycket nöjd. Vid tider av börsoro har det varit extra skönt med en del av sin investeringsportfölj placerat på ett sätt som växer med en stabil uppåtgående trappstegsform, som inte har börsens kraftiga svängingar. I grafen ovan ser ni hur avkastningen sett ut de senaste tre åren.

Lendify är mycket seriöst och erbjuder billigare lån än storbankerna. OBS! De har ej bostadslån. De avslår 90 % av låneansökningar och graderar resterande som de accepterar i Kreditvärdighet A till F. De är godkända av finansinspektionen.

Ledningsgrupp

Ledningsgruppen består av personer från: Morgan Stanley, Sandvik, Nordax, Erik Penser Bank och Lindorf Bank, Citi Bank och Marginalen Bank, Travelink och Price Water House Coopers revisionsfirma, Hoist Finance och Intrum.
Listad som Top 100 Fintech-bolag globalt. Den globala revisions- och konsultfirman KPMG listar Lendify som en av de 100 mest framgångsrika Fintech-företagen i hela världen. Lendify är 1 av 3 bolag på listan från Sverige, tillsammans med iZettle och Klarna .
Anders Borg (f.d. finansminister) är aktiv ägare i Lendify.

Sedan starten 2014 har Lendify tagit in runt 220 Mkr i riskkapital. I låneplatformens ägarkrets finns till exempel Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, affärsängeln Fredrik Wallenberg samt Vostok New Ventures vd Per Brilioth och Lundin-toppen Ashley Heppenstall.
Största ägare är grundaren John-Christian de Champs, tätt följt av Hans Westin och Sten Schröder som tillsammans grundade Resurs Bank.
Här är ägarna (Inklusive Martin Green som grundade Axis Communications)

• Anders Borg
• Ashley Heppenstall 
• Back in Black Capital
• Bo och Ulf Eklöf (Grundare av Stadium)
• Filip Engelbert (Grundare av Avito)
• Fredrik Wallenberg (Styrelseledamot Junibacken)
• Hans Westin (Grundare av Resurs Bank)
• Inbox Capital (Familjeägt investmentbolag. Övriga innehav är bland annat Min doktor, Fishbrain, Truecaller)
• Jonas Nordlander (Grundare av Avito)
• Martin Gren (Grundare av Axis) 
• Nicolas Hassbjer (Tequity, grundare HMS Networks)
• Per Brillioth (CEO Vostok New Ventures)
• Richard Göransson (Göransson-familjen grundade Intrum Justitia)
• Sten Schröder (Grundare av Resurs Bank)

Min avkastning hos Lendify

Så här sen min avkastningsgraf ut senaste 3 åren: (Jag har tagit ut och satt in under perioden)

Lendify. Avkastning 3 år.
Herrflints avkastning hos Lendify sensate 3 åren.

Svenska riksbanken höjde styrräntan med 0,25% nyligen och Lendify har följt efter med sina räntor. Avkastningen bör därmed bli något högre framöver.
Räntan man får som investerare beror på löptid samt kreditbetyg hos låntagaren. Att ett lån binds på t.ex. 5 år betyder inte att de pengarna är låsta i 5 år till fullo. Man får ränta och amortering tillabaka redan månaden efter lånet blivit aktivt.

Binder man upp kapitalet?

Skulle man vilja göra större uttag kan alltid sälja på andrahandsmarkanden och få ut pengarna direkt om man så skulle önska. En låneportfölj handlas ofta till 100 % av värdet där eller högre. Jag förstår det som att folk är redo att betala exakt vad det är innestående utan rabatt (eller högre) eftersom pengarna jobbar för en direkt på sekunden. Annars tar det en massa tid innan allt har kommit i utlåning. (Bild nedan *)Dessutom får man tillbaka både amortering och ränta om man man vill börja ta ut direkt. Bara att klicka i att man pausar ”Autoinvesteringen” så samlas kassa på kontot. I autoinvestkontona (som du ska välja) sköts utlåningen automatiskt och du behöver inte logga in och godkänna var dina lån blir aktiva. Det är bra riskspridning med 250 kr per lån. Väljer man detta typ av konto så ersätter Lendify eventuellt förlust om någon låntagare inte kan betala tillbaka på sitt lån. Du får alltså tillabaka 100 % av din del (250 kr) men räntan du gått miste om uteblev på den lånedelen.
Bild * (från texten ovan om att sälja på andrahandsmarknaden)

Exempel på lån till försäljning på Lendifys andrahandsmarknad,

Mycket av informationen ovan kommer från: https://lendify.se/om-lendify. Du kan läsa om det och fler detaljer där.
Här är även några artiklar från DI och Breakit:
https://www.di.se/brandstudio/lendify/sa-ska-lendify-ta-andelar-fran-nischbankerna-1/
https://www.di.se/brandstudio/lendify/investera-i-lan-sa-funkar-det-2/
https://www.breakit.se/artikel/18161/lendify-lanar-1-miljard-kronor-ska-pa-allvar-utmana-bankerna