Ny börskrasch 2018?

Ny börskrasch 2018?

Det stormar en del på aktiemarknaden just nu…. Kommer vi få se en ny börskrasch 2018?

Den senaste tiden har varit jobbig om man följt aktiemarknaden och ligger investerad. Kraftiga kursfall har skett i både Sverige, USA och Asien. Den utlösande faktorn verkar vara att den amerikanska 10-årsräntan tagit sig en bit  över 3%. Det har funnits en oro för vad som skulle hända när räntan nådde denna nivå och nu nåddes den. 3%-gränsen gör det helt enkelt attraktivt att igen ligga investerad i räntor. Många har nog varit nervösa inför detta och avsäljningar påbörjades. Läs mer om tankar kring räntor mm i en artikel i expressen: https://www.expressen.se/dinapengar/darfor-rasar-borsen-och-sa-gor-du-nu/.

Ny börskrasch 2018?

Om detta är början på nästa börskrasch är omöjligt att säga. Början av en börskrasch kan lika gärna starta efter en kraftig uppgång på 10% på kort tid, som efter en kraftig nedgång på 10% på kort tid. En kraftig nedgång på kort tid kan vara ett fint köptillfälle. Vem vet. Aktierna har ju faktiskt kommit ner i pris och blivit billigare sett till för bara några dagar sedan. Om ett år vet vi…

Zooma ut och titta ur ett längre perspektiv

Vi har nu konstaterat att vi inte kan förutspå framtiden. Men låt oss zooma ut och se hur läget just nu ser ut i ett längre perspektiv.

Bild 1. SIX Return Index.

Grafen visar SIX Return Index vilket är svenska börsens bolag inklusive deras utdelningar. Jag har med en ringar markerat ut flera tillfällen där vi haft denna typen av kraftiga nedgångar under en kort period. Trendlinjen är dragen från den botten som skapades efter vår förra börsnedgång som pågick mellan 2015 och 2016.

Så här agerar jag.

Vi är just nu nere kring trendlinjen, men den uppåtgående bulltrenden är inte bruten. Vi är alltså fortfarande i bulltrend och i en kraftig nedrekyl i en bulltrend borde detta vara ett köptillfälle. Samtidigt som vi får en ”rea” som tar oss ned till trendens botten så har vi gått in i oktober månad. Enligt börsens säsongsmönster (se bild 2) så är normalt sett oktober, november och december starka börsmånader.

Bild 2. Säsongsmöster. Källa: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/05/02/sa-ser-borsen-ut-infor-maj.html

Jag följer min skyddsstrategi som ännu säger åt mig att vara investerad i aktier. Med detta i åtanke agerar jag som att det är rea. Signalerar skyddsstrategin att jag behöver gå ur så tar jag det den dagen det kommer. Hade man t.ex. lämnat börsen vid det kraftiga fallet som skedde i oktober 2014 i Bild 1 (lustigt, insåg just att det var samma månad då som nu) så hade man sedan missat en uppgång på ca 30 % det kommande halvåret. Hade man lämnat börsen vi den dipp som t.ex. skedde i november 2016 så hade man sedan missat ett uppgång på 23 % fram till Juni 2017.

Är börsen övervärderad?

I skrivande stund hittar jag ingen bra källa på följande, men jag lyssnade på EFN börslunch häromdagen och hörde att börsens värdering då låg lite över P/E 15 vilket är strax över börsens historiska genomsnitt. Vi har alltså ingen uppblåst värdering. Efter senaste dagarnas fall borde den istället ligga något under den historiska värderingen. Vinstförväntningarna på kommande rapportperiod är även uppskruvade. Skulle rapporterna falla ut som förväntat så har aktiekurserna en del att ta ifatt.

Låt oss hoppas… Det här svider…3 thoughts on “Ny börskrasch 2018?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *