Kunskap inför börskrasch

Kunskap inför börskrasch

Jag är en vän av kunskap. Kunskap är aldrig fel. I bilden ovanför ser vi vårt svenska breda index exklusive utdelningar OMXS PI. Har du varit med om någon  börskrasch som syns på bilden på ett aktivt sätt? Där du hade intresse för aktiemarknaden och följde händelserna med intresse? Alla hade vi fonder i PPM eller i tjänstepensionerna. Men många hörde säkert på nyheterna om hur börsen hade tappat flertalet procent under en enskild dag utan att reagera nämnvärt på det och loggade inte in på PPM eller tittade till sin tjänstepension.

Tidigare börskrascher

I bilden syns IT bubblan vid år 2000-2003, finanskrisen 2007-2009 och den lite mildare nedgången 2015-2016. Nedgången vid Greklansoron 2011 brukar inte talas om som en börskrasch utan istället som en väldigt kraftig nedrekyl på den oro som fanns kring om Grekland skulle klara sig ur sin skuldkris och hur det skulle påverka EU och resten av världen.

Eufori innan börskrasch

Det som är tydligt i de fallen vi fick en börskrasch är den euforiska fas där börsen stiger kraftigt uppåt på kort tid med uppblåsta värderingar för att sedan sätta sin topp och början på den längre börsnedgången. Vi kan inte se något sådan i nuläget. Börsen har snarare trevat sig fram senaste året. Men denna gången kanske är annorlunda och man lär sig något nytt.

Böcker om börskrasch

Jag kan tipsa om ett par böcker där man kan få insikter om hur stora massan agerar vid en börskrasch. Hur förtvivlan byts av hopp och nya köp och snabba uppgångar, för att sedan återvända till förtvivlan. Hur media driver på och haglar ut artiklar om hur illa det ser ut, nu kollapsar allt, till att någon dag senare ha artiklar om vilka fynd man nu kan göra på börsen, för att åter igen någon vecka senare citera domedagsprofeter som är negativa till börsen osv. Det gäller att skapa fångande rubriker och sälja lösnummer.

Poddar om börskrasch

Senaste veckan har jag lyssnat på några trevliga poddar där det diskuteras börskrasch, som jag gärna tipsar om:

Avsnitt 270 – The return of SkorpanLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *