Jag har lämnat börsen

Ni som läste inlägget om skyddsstrategin såg att man enligt denna skulle lämnat börsen den 7:e Februari 2018. Som min skyddsstrategi trogen gjorde jag just detta.

Alla svenska fonder i pensionsspar (PPM och tjänstepensioner) flyttades till 100 % till korträntefonder. I de mer aktiva portföljerna ligger jag ca 60 % likvid och har behållt bolag jag verkligen vill äga och som ännu uppvisar en positiv trend. Stora tunga bolag som jag förväntar mig följa med i svenska indexets utveckling avyttrades som t.ex. Investor.

Triggern att lämna börsen den 7:e Februari kom efter den långa stabila uppgången sedan 2016:

Sedan triggern  har vi haft en ganska fin uppgång men med lite större volatilitet än man varit van vid senaste året. När man ser börsen gå upp på det viset under ett par veckor börjar man ju tvivla på om den här triggern var en ”äkta” eller om det visar sig att börsen ångar på framöver och man lika gärna kunnat ligga kvar fullinvesterad.

Jag tog dock beslutet för länge sedan att jag ville följa denna skyddsstrategi. Jag känner mig helt enkelt inte bekväm med att se portföljvärdet minska mer än 60% som svenska SIX30RX indexet dropppade under finanskrisen 2007 -2009, se bilden nedan:

Då står jag hellre utanför under en period och riskerar att missa lite avkastning om börsen ångar på.

I grafen ovan hade man lämnat börsen vid indexnivå 120 och gjort återentré vid indexnivå 75. Ligger man still i båten här är du åter på + / – noll vid indexnivå 120 vilker skedde oktober 2010. Vid detta laget som jämförelse har Herr Flint en avkastning på 120/75 = 60%. Du har i detta läget allstå slagit SIX30RX indexet med 60% under perioden.

Vad det gäller detta tillfälle vi nu befinner oss i idag, kan det lika gärna visa sig att detta blev en ”falsk” signal att lämna börsen även om vi de senaste dagarana åter igen sett djupa fall på börsen. Den euforiska fasen där börsen går rakt upp som en raket infann sig aldrig och detta kanske inte är början på en ny större börsnedgång utan en större rekyl i en fortsatt lång upptrend? Vem vet. Att USA börsen börjat se ut som en bubbla gör det skönt att ha förlitat sig på skyddsstrategin och stå utanför ett tag.

Hur kan man positionera sig under den tid man lämnat aktierna och fonderna? Ett inlägg kommer inom kort om hur jag gör här.

Lycka till där ute!Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *