Börsläget just nu och olika branschindex – del 1.

Börsläget just nu och olika branschindex – del 1.

Ni som följt bloggen har sett ett stort antal inlägg komma upp med titeln ”Branschindex – …” t.ex. ”Branschindex Telekom”. Anledningen till dessa inlägg var att jag i denna blog post som jag nu ska skriva ville ha ett lätt sätt att peka på branschindexet, dess utveckling och de bolag som bygger upp indexet. P.g.a det stora antalet bilder och grafer denna genomgång kommer innehålla tänker jag dela upp texten i flera delar.

Ju längre tid man befunnit sig på börsen desto mer lär man sig. Varje nedgångsperiod bjuder på mer kunskap som gör en till en bättre investerare.

Under börsnedgången 2015-2016 föll OMXS30 indexet 27,5% från sin topp på indexnivå 1719,93 (dagsavslut) den 27:e April 2015 till sin botten på indexnivå 1246,1 den 27:e Juni 2016, se bild 1.

OMXS30 September 2015 till Maj 2017
Bild 1.

Jag tillämpade min skyddsstrategi och viktade ner exponeringen mot aktier, se bild 2. Observera det platta utseendet på grafen jämfört med det sjunkande indexet under perioden 2015-2016 i början av grafen.

Bild 2.

Med facit i hand kunde jag i efterhand se att den generella nedgången som pågick i börsindex inte påverkade en del bolag överhuvudtaget. Visst följde de med ned i skrämselhickan som följde när index gick ner stort under en dag eller en vecka, men med facit i hand som sagt, så erbjöd dessa dippar på fina köptillfällen.

Låt oss titta på några exempel jag ser att jag hade i portföljen då skyddsstrategin varnade.

Ework hade en vacker stigande trend av högre högsta och högre lägsta under 2015-2016 (första halvan av grafen då börsnedgången i index pågår):

Bild3. Ework.

Tittar vi snabbt på fundamenta för Ework såg även det trevligt ut under perioden 2015-2017:

Bild 4. Ework. Omsättning och Vinst.

Låt oss titta på ett andra exempel. Jag minns hur jag hade läst om att Invisio Communications hade fått igenom stora ordrar av sin avancerade kommunikationsutrustning och jag hade valt att köpa in dem till portföljen. De hade en mycket stark uppåttrend och det fanns ingen anledning att låta dem lämna portföljen.

Bild 5. Invisio Communication 2015 – 2017.
Bild 6. Invisio Communications. Omsättning och Vinst.

Ett tredje exempel, Kopparbergs:

Bild 7. Kopparbergs 2015-2017.
Bild 8. Kopparbergs. Omsättning och vinst.

Lärdomen jag fick under 2015-2016 nedgången var att flertalet fina bolag inte påverkas alls under den generella nedgången hos index. Kan det vara så att vi kan få hjälp av att titta på hur branschindex ser ut och vilka bolag som ingår där? Finns det t.o.m branschindex som rusar vidare mot högre högsta medans det vanliga börsindexet som passiva indexfonder följer har en nedgångsperiod?

Låt oss titta vidare på detta i del 2 av denna artikelserie.1 thought on “Börsläget just nu och olika branschindex – del 1.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *