Herr Flint

Herr Flint

Detta är premiärinlägget på Herr Flint bloggen. Bloggen har kommit till som en del i ett utökat lärande för min egen del, som en journal över olika beslut och utredningar av de möjligheter som finns i denna fantastiska värld av investeringar. Men även p.g.a av en brinnande passion om att kunna inspirera er läsare att komma igång att investera.

På senare tid har jag hållit (jepp. det stavas hållit :p) inspirationsföreläsningar på min arbetsplats för att få folk att engagera sig i sitt pensionspar och/eller privatspar. Jag har fått kollegor och vänner komma igång med ett Avanzakonto och se över sitt bolån och avgifterna på de fonder de äger på olika sparformer. Tänk vad detta kommer göra för skillnad över de kommande 35 åren. En halv miljon, en miljon, flera miljoner kronor (Läs inlägget ”Att hitta bra fonder”)?

Med tanke på att jag nyss nämnde en ”en massa pengar” som sparats. Vi är många som har svårt för att prata om pengar. Om någon pratar om pengar kanske personen anses vara ”pengafixerad” eller girig eller liknande av personerna som inte kan eller tycker man ska prata om pengar. Jag tycker man ska prata om pengar! Undvik dock att skryta om pengar. Detta är nog en självklarhet för de flesta.

Varför tycker jag det är så viktigt att kunna prata om pengar då? Jo för alltid annat känns ologiskt. Är du inte självförsörjande på en gård med mycket land eller liknande så är pengar verktyget vi alla behöver för att kunna se till att vår familj har mat på bordet har rena och hela kläder på sig slipper frysa, har tak över huvudet mm. Vi kanske vill åka på en härlig semester o.s.v. Vi kommer inte ifrån att vi behöver detta verktyg. Ska det då vara tabu att kunna prata om hur man sköter om sin ekonomi och tar bättre beslut angående pengar i livet?

Vad det gäller pensionspengar märker jag att väldigt många inte har en aning om vad de har avsatt i pension, var pengarna finns och hur de är placerade. Det kan vara så att en person uttrycker att hen aldrig ägt en aktie eller fond och aldrig tänker göra det häller som om det är något skamfullt i det. Men så är inte fallet om hen är svensk medborgare. Då finns det med god sannolikhet via Premiepensionsmyndigheten och Tjänstepensioner, flera hundra tusen kronor investerat i olika fonder som i sig är en korg av olika aktier och/eller räntor. Att inte ge lite tid åt att utbilda sig inom det verktyg som oundvikligen kommer styra oss hela livet är ologiskt.

Jag tycker man bör se pensionskapital som en del av sitt livskapital… som en del av sitt vanliga sparande dock med tillägget att det är bundet kapital. Exempel:

  • Eget sparande: Rörligt kapital. Kan användas när som.
  • Tjänstepension: Bundet kapital. Tidigast uttag 55 år.
  • IPS (Individuellt Pensions Spar): Bundet kapital. Tidigast uttag 55 år.
  • Allmän pension inkl. PPM fonderna: Bundet kapital. Tidigast uttag 61 år.

Har du ett bundet bolån? Skulle du bry dig om det bundna lånet kostade 1 % mer i ränta per år än nödvändigt? Jag antar svaret är ja. Tänk på din tillgångssida. Onödigt höga kostnader där kommer göra skillnad även om det känns avlägset idag. Jag gissar att 1 miljon kronor extra vid pensionsålder inte skulle vara oönskat.

Nu blev det mycket prat om pension men det är en del i det nya tänk jag vill inspirera till. Vad det gäller pensionsfonder finns det inte så mycket att säga mer än att välja bra och billiga fonder. Bloggen kommer istället inrikta sig mot vad vi kan göra med vårt rörliga kapital som vi sparar idag. Aktier i tillväxtbolag, preferensaktier, korträntefonder, obligationer, fixed income m.m.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *